Potser es necessite molt de temps per poder definir i conformar un grup humà com el nostre, com el vostre, el de les falleres i fallers de l'Associació Cultural Falla barri sant Francesc.

 

Tot va començar fa trenta anys al voltant i dintre d'un barri que mai no ens cansem d'explicar: territori d'al·luvió on s'han integrat éssers humans de tots els terrenys, llengües i condicions, frontera de la ciutat, assolellat, muntanyós en part, industrial i, per tant, obrer. Aquella barreja de quadrilles d'amics que va fundar la Falla, Eixe aglomerat de treballadores i treballadors incansables no sabia, en eixos dies, la repercussió social, culturalmediàtica que tindria l'acte inicial.

 

Les persones que formaven part d'aquell projecte estan encara, en la seua gran majoria, ací, amb les seues filles i fills, les parelles d'estos, els nets, els nebots i tots els qui han anat incorporant-se al llarg dels anys, que són molts. I tots, repetim, tots porten i portem, marcat a foc en la ment, en el cor, l'esperit de l'agrupació. Una senya d'identitat que ens definix i ens dóna vida, joia, delectació i plaer, que ens acompanya allà on anem, tenint presents, sempre, a aquells qui ens han deixat pel camí.

Una falla més, cert, però no una falla qualsevol. Una falla atrevida i innovadora on mai no es diu que no a les noves tendències. Una falla que mira endavant sense perdre de vista el passat. Una falla on es contemplen canvis continus a l'hora de encarar-se amb el llibret, els monuments, la presentació, la cavalcada, la distribució del treball, la igualtat de sexes als càrrecs directius, l'ús normalitzat del valencià, la pàgina web, la xarxa social, les obres de teatre o les festes del mig any.

Des del nostre col·lectiu, hem fet història amb esdeveniments tan sonats com la celebració del nostre 25 aniversari, però també a través de l'ingeni que caracteritza la comissió a cavalcades o presentacions, tot sense deixar de banda la vessant cultural i literària que representa la publicació anual del nostre Llibret.

 

Destaca, d'altra banda, la consolidació de la nostra pàgina web com el domini local més visitat d'aquells relacionats amb el teixit associatiu i festiu del municipi; així com la incessant activitat de la companyia teatral o la participació de la comissió a altres dades assenyalades al calendari festiu, com la Fira d'Oliva, la nit de sant Joan o la cavalcada de reis.

Amb un cens que supera els 250 membres en actiu, al 2010 la comissió fa un pas més enllà constituint-se com a Associació Cultural. Fet que impulsa, entre d'altres, la creació d’un manual d'identitat corporativa i la completa renovació de la pàgina web.

 

Ací podreu trobar una completa galeria que arreplega en imatges i material audiovisual la història de la comissió: falleres majors, presidents, monuments, llibrets, cavalcades, premis i una llarga filera d'actes i persones que han protagonitzat la festa des de 1982. Secció que prometem ampliar i oberta a les vostres fotografies i aportacions.